Dette indhold er sponsoreret.
Har du ligesom de fleste danskere gæld i din privatøkonomi, så har du sikkert også gået med tankerne om at få din gæld nedbragt og dermed skabe et større økonomisk frirum. Det er de færreste danskere, der helt kan undsige sig gæld – i hvert fald hvis de ønsker at eje bolig og bil. Men din forbrugsgæld kan du derimod undgå eller få nedbragt betydeligt. Du kan få tips til at blive gældfri ved at klikke ind til Chart.dk, eller du kan læse med herunder.

Dan dig et overblik over din økonomi

Det første du bør gøre, er at gennemgå din økonomi og undersøge for utætheder. Det kan være et fitnessabonnement, du betaler for hver måned, men som du reelt ikke benytter dig af. Det kan også være, du har abonnement hos nogle streamingtjenester, som du ikke længere bruger, men som er rare at have – i tilfælde af, at der nu skulle komme noget godt TV. Sådanne udgifter er i de fleste tilfælde unødvendige, fordi du ikke benytter dig af dem. Og derfor kan der være gode penge at spare ved at fjerne dem.

Og hvis du gerne vil spare endnu flere penge, kan det derfor være en god ide, hvis du skriver alle dine månedlige udgifter ned på et stykke papir, og deler dem op i nødvendige og unødvendige. Hvor mange af dine unødvendige udgifter kan du reelt undvære? Jo flere du fjerner, des flere penge får du imellem hænderne.

Betal din gæld af før tid

Derudover bør du kigge på din gæld. Hvor mange gældsposter har du? Og hvor store er disse? Har du en masse klatgæld, kan det være en god ide at få ryddet op i din gæld. Her kan du benytte dig af to forskellige gældsmetoder:

  • Lavinemetoden
  • Sneboldmetoden

Med den førstnævnte metode afdrager du de dyreste lån først, og kan dermed opnå en større besparelse i sidste ende. Med sneboldmetoden afdrager du derimod de mindste lån først, og du kan derfor hurtigere få ryddet ud i din gæld – det kan være en dyrere løsning, men til gengæld bliver du motiveret løbende. Du kan også undersøge muligheden for at samle dine gældsposter i et større samlelån. Du bør dog sikre dig, at dit nye samlelån ikke bliver dyrere end din nuværende samlede gæld, og at løbetiden ikke bliver for lang.  

Spar op og undgå dyre lån

Udover at afdrage på dine lån, bør du også lægge penge i din opsparing på månedlig basis. En opsparing er en god polstring af din økonomi og kan sikre dig, at du ikke optager unødvendig gæld, når du f.eks. har brug for en ny smartphone, briller eller pc.

Det er ikke sikkert, at du kan overføre mange penge til din opsparing pr. måned, men som ordsproget lyder, så gør mange bække små en stor å. Og du kan således komme langt over tid, så længe du kontinuerligt betaler til din opsparing.

Når du har fået afdraget dine forbrugslån, kan du til gengæld sætte ekstra skub i din opsparing overføre de månedlige betalinger du afdrog på din gæld til din opsparing. Dermed sikrer du dig imod yderligere forbrugsgæld.